НачалоНовини 2017/01Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

05.01.2017 - ИАГ пожелава НАСЛУКА на всички ловци в последните дни на групов лов на дива свиня /7 и 8 януари 2017 г./

Седми и осми януари 2017 г. са последните дати, в които може да се ловува групово на дива свиня. При ловуването трябва да се спазват стриктно Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, Правилника за прилагане на ЗЛОД, както и другите нормативни документи, свързани с лова. 

Припомняме, че е необходимо ловците да следват указанията и мерките, свързани  с надзора на болестта африканска чума по свинете в България. Незабавно да се информира официален ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, както и при промяна на здравния статус, поведението и/или изменение от нормалния вид на вътрешните органи при първичната обработка на отстреляните диви свине. Задължително от всяка отстреляна дива свиня се предоставя и кръвна проба, органни проби, както и информация за датата и мястото на отстрела, възрастта и пола на свинята. След първичната обработка на отстреляна дива свиня се извършва обезвреждане чрез загробване или изгаряне на кожите, черва и други странични и отпадни продукти. Мерките за контрол, безопасност и мониторинг да бъдат спазвани и при индивидуалното ловуване на дива свиня.  

Изпълнителна агенция по горите призовава към стриктно спазване на мерките за контрол и ликвидиране на птичия грип, както и на съдействие от страна на ловците при извършване на мониторинга на болестта. 

ИАГ пожелава успешен лов на всички ловци и разчита на тяхното отговорно отношение към усложнената епизоотична обстановка в страната.  

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност