НачалоНовини 2016/11Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

25.11.2016 - Обучителен семинар по проект „Горите на орела“

В изпълнение на дейност С5 „Пилотен модел за служба за съвети за екологични услуги от горите” от проект „Опазване на ключови горски местообитания на Малкия креслив орел (Aquila pomarina) в България”, LIFE12 NAT/BG/001218 по програмата LIFE+ на Европейския съюз, в периода 22-24.11.2016 г. бе проведено обучение за практическо прилагане на някои подходящи мерки от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. 

Лектори от Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция представиха в подробности редът, начина и възможностите за кандидатстване по Мярка 10 „Агроекология и климат“ и Мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“. В обучението, организирано от ИАГ и БДЗП като партньори по проекта, бяха включени по един представител на всяка Регионална дирекция по горите. В рамките на мероприятието бе представен накратко проекта, значението на откритите площи за целевия вид, както и Мярка 8 „Инвестиции в развитие на горските райони и подобряване на жизнеспособността на горите“ и Мярка 15 „Екологични услуги и услуги във връзка с климата в горското стопанство и опазване на горите“. 

Обучените представители на Регионалните дирекции по горите ще подпомагат потенциалните бенефициенти по горепосочените мерки, в т.ч. собственици и стопанисващи горски територии, физически и юридически лица, допустими по съответните мерки от ПРСР 2014 - 2020 г.

След разработване и приемане на наредбите по под-мерките на Мярка 8 и Мярка 15, в рамките на същата дейност от проекта ще бъде организирано и проведено още едно обучение за тяхното прилагане. Предвидено е по тези мерки служителите на Регионалните дирекции по горите също да подпомагат потенциалните бенефициенти, както и да работят за кандидатстване по дейности, по които самите РДГ са бенефициенти.