НачалоНовини 2016/10Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

24.10.2016 - Десет акта за нарушения по време на лов съставиха горски инспектори от РДГ Сливен

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите (РДГ)  - Сливен съставиха десет акта за установени административни нарушения по Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД)  за един ден. Нарушенията са констатирани по време на проверка на територията в землището на с. Костур, общ. Свиленград. Проверяващите установили, че ловна дружинка ловува в държавен ловностопански район, за който няма разрешително за ловуване. Седем от ловците са били без облекла със сигнален цвят, а четирима от тях са били с боеприпаси, които са забранени при групов лов на дива свиня. Иззети са патроните. Съставени са десет акта за установени административни нарушения по ЗЛОД. 

Според правилата при груповия лов е задължително ползването на светлоотразителни елементи в ловното облекло и шапки от всички групови и индивидуални ловци. При използване на гладкоцевно оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм.

От откриването на ловния сезон са извършени над 8500 проверки за спазването на ЗЛОД. Проверени са 3000 ловни дружинки, 1600 превозни средства, над 25 000 ловци. Проверяващите са установили повече от 50 нарушения. Съставени са 43 акта за неспазване разпоредбите на Закона за лова. Повечето от нарушенията са за нередовни документи, лов в забранено място и време, отстрелян неразрешен дивеч и използване на електрически звукопроизвеждащи средства.