НачалоНовини 2016/10Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

21.10.2016 - Стартира онлайн „Платформа за сътрудничество за опазване на българската гора”

Онлайн мониторингова система за получаване, проверка и насочване на сигнали за незаконна сеч стартира на електронната страница на Изпълнителна агенция по горите. 

„Това е инициатива на Изпълнителна агенция по горите, чието осъществяване е част от общата политика на МЗХ и ИАГ за повече откритост и участие на гражданското общество в контрола при стопанисването и управлението на българските гори. Надяваме се на широка обществена подкрепа и взаимодействие", заяви инж. Тони Кръстев, Изпълнителен директор на ИАГ при представянето на Платформата на проведена днес пресконференция в ИАГ.  Приемайки сигнала, ИАГ поема ангажимент да покани представители на организацията, която го подава да участват в проверката.  Освен това ще се даде публичност на целия процес – от подаването на сигнала и неговата локализация, извършването на проверка и публикуването на резултатите от проверката, които ще бъдат достъпни за всички граждани, допълни инж. Кръстев. 

Инж. Красимир Каменов, зам. изпълнителен директор на ИАГ представи целите и очакванията от работата на Платформата, както и начина на действие на системата. „Платформата е създадена е в отговор на повишения интерес на обществеността към темите, свързани с българските гори. Насочена е към неправителствени и граждански организации, които могат да подават заявление за регистрация. След регистрацията ще им се даде достъп, чрез който могат да влязат в платформата и по всяко време да подават сигнали. Надяваме се на добро взаимодействие между неправителствените организации, администрацията и гражданското общество.” 

Интернет услугата има интерактивна карта, показваща точно местоположението, където е извършено нарушение. ИАГ се задължава в срок от 24 часа да реагира на сигнала и да извърши проверка. Платформата е изградена изцяло със средства и усилия на Изпълнителна агенция по горите.

Българска фондация по биоразнообразие и Асоциацията на общинските горите са първите две организации, които стават партньори на ИАГ в Платформата. Техни представители присъстваха на срещата.