НачалоНовини 2016/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

22.07.2016 - Образувано е досъдебно производство за незаконна сеч в района на язовир Искър

По повод излъчен репортаж в националния ефир по Нова телевизия, в предаването „Господари на ефира” на 20.07.2016 г., в 23:30 ч., за незаконна сеч в района на язовир Искър, Изпълнителна агенция по горите уведомява, че на 26.02.2016 г. е образувано досъдебно производство и прокурорска преписка на Софийска районна прокуратура за незаконна сеч в района на язовир Искър по резултати от проверка на горските инспектори от Регионална дирекция по горите – София.

В репортажът са разпознати горски територии, в които са правени множество инспекции от горските служители на РДГ-София, тъй като те извършват контрол по опазване на всички гори, независимо от тяхната собственост. В случая това са имоти в горска територия, собственост на юридически лица, в санитарно охранителна зона I и II,  попадащи в землището на  с. Долни Пасарел, от  териториалния обхват на ТП „ДГС Самоков“.

На 25.02.2016 г. е извършена съвместна проверка в горепосочените имоти от служители на РДГ София и служители на 08 РУ – СДВР. От страна на СДВР е поканен представител на собственика на имота, който е присъствал по време на проверката. Констатирана е незаконна сеч и наличието на 116  пр. куб. м. иглолистни дърва за огрев и близо 40  куб. м. иглолистни трупи.  Съставен е протокол от служители на 08 РУ – СДВР, след което е извършен разпит на служителите на РДГ - София, участвали в проверката.

По случая е образувано досъдебно производство и прокурорска преписка на Софийска районна прокуратура на 26.02.2016 г.

От месец март 2016 г. до настоящия момент служители на РДГ - София извършват периодични огледи и при наличие на незаконен добив на дървесина своевременно информират служителите на МВР.

Проверките от страна на РДГ – София ще продължават. Екипите от горски инспектори ще засилят работата по контрола в териториалния обхват на язовира.