НачалоНовини 2012/02Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

24.02.2012 - Стартира проект за опазване на биологичното разнообразие в Природен парк „Шуменско плато” към ИАГ

Дирекцията на природен парк „Шуменско плато” към Изпълнителна агенция по горите започва работа по проект „Природен парк „Шуменско плато – европейски парк за бъдещето”. Дейностите по изпълнението му бяха представени днес от ръководителя на проекта Светла Колева.
Експертите от парка ще прилагат комплекс от  лесовъдски мероприятия  за  поддържане и възстановяване на естествени горски местообитания на някои местни растителни и животински видове, както и на специфични безгръбначни и прилепи, характерни за този регион. Предвижда се изграждане на информационен център в местността „Кьошковете”, който ще развива целогодишна образователна дейност. В него специалистите ще запознават посетителите на природния парк с характерни дървесни видове, защитени и лечебни  растения.  За любителите на туризма са предвидени нови екопътеки, разкриващи уникалния релеф и изобилието от повърхностни карстови форми в платото.

Успешното реализиране на предвидените по проекта мероприятия е гаранция за дългосрочно опазване на биологичното и ландшафтното разнообразие в парка, ограничаване на негативното антропогенно въздействие върху определени територии и повишаване информираността и познанието на хората за неговата ценност като природен комплекс.            

Стойността е близо 709 610 лева с продължителност 36 месеца.