НачалоНовини 2015/11Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

27.11.2015 - Обсъди се наличния опит по инвентаризация на биоразнообразието и мъртвата дървесина в България

Пилотното тестване на различните методи се прави в рамките на съвместния проект на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), „Горите на орела”, изпълняван по програма LIFE+ на ЕС

„При инвентаризацията на горските стопанства се включват методи за изследване на параметри на гората, които са от съществено значение за биоразнообразието”, каза инж. Николай Василев от Агенцията по горите на проведената вчера среща на експерти от ИАГ, БДЗП, представители от научните среди и неправителствените организации. Определянето на количеството и характеристиките на мъртвата дървесина и биотопните дървета е необходимо за по-лесно и по-ефективно прилагане на изискванията за опазване на биологичното разнообразие в горите, заложени в съществуващата нормативна база – Закона за горите, Наредбата за инвентаризация и планиране в горските територии, Наредбата за сечите в горите и др.

„Мъртвите дървета формират местообитания, дават подслон и храна за птици, прилепи и други бозайници и са особено важни за трудно забележимите горските видове, като насекоми, особено бръмбари, гъби и лишеи. Мъртвата дървесина и нейното биоразнообразие играят важна роля за постигане на благоприятния природозащитен статус на горите, имайки и важна екологична функция”, подчерта Вероника Фердинандова от БДЗП.

По време на срещата бе представен наличния опит на ИАГ, БДЗП, Лесотехнически университет, Институт за гората към Българска академия на науките, WWF и др. представители на основните заинтересовани страни, свързан с темата на срещата – инвентаризация на мъртвата дървесина и приложение на получените резултати в практиката.

Методи за инвентаризация на мъртвата дървесина засега се тестват в две горски стопанства. В рамките на проекта „Горите на орела”, се предвижда прилагането им в различни части на страната и оптимизирането им с цел изготвяне на единна, обща методика, която най-добре да отговаря на условията и нуждите на нашата страна.