НачалоНовини 2015/11Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

18.11.2015 - Задържаха ловец без документи в землището на с. Лозен

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите – София задържаха лице, извършвало лов в землището на с. Лозен, област София. Нарушението е разкрито при рутинна проверка през вчерашния ден, около 17.00 часа. Нарушителят е хванат с извадена от калъфа и сглобена ловна карабина. Задържани са шест патрона и оръжието на ловеца. На лицето е съставен акт по Закона за лова и опазване на дивеча.

От началото на ловния сезон до момента са съставени 37 акта по Закона на лова и опазване на дивеча. Проверени са общо 4464 ловни дружини, 2379 превозни средства и 37427 ловци. За този период има простреляни 8 ловци без опасност за живота и един смъртен случай. Установените нарушения, са свързани с неразрешена употреба на алкохол,  неносене на сигнално облекло, ловуване с незаверен билет и карта, ловуване без билет, ловуване в забранена територия и отстрелян неразрешен за лов дивеч. Има един случай на наказание за непроведен инструктаж от ръководителя на лова, пет нарушения за използване на сачми над 6,2 мм и две нарушения за използване на оръжие, побиращо над три патрона. Конфискувани са 21 броя звуковъзпроизвеждащи средства за лов на пъдпъдък.

Проверките на служители на ИАГ, съвместно с представители на МВР продължават. Следи се строго за спазване на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за неговото прилагане.