НачалоНовини 2015/10Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

05.10.2015 - Електронни превозни билети за дървесина гарантират по-добър контрол

Новият билет се въвежда поетапно в цялата страна до края на годината 

Внедряването на информационна система за издаване на електронен превозен билет за превозване на дървесина бе представена пред журналисти на територията на СЦДП Габрово. 

Събитието бе уважено от министър-председателя, който каза: «За радост колегите в Министерство на земеделието положиха огромни усилия с това, което направиха. От днес системата работи в това предприятие, а от първи декември ще е задължително за всички горски предприятия».

«Системата е разработена от северно-централното горско предприятие и от първи декември ще бъде внедрена навсякъде. Струва само 17 хил. лева, а се очаква да спести около 6 млн. лева от бракониерската сеч», каза министър Десислава Танева, която също присъства на събитието.

Заместник-министър Георги Костов поясни, че системата спестява на държавата 6 млн. лв., тъй като откраднатата годишно дървесина, измъкната с фалшиви превозни билети, е в размер между 40 и 100 хил. куб. м. Средната цена на дървесината е 60 лв., 60 лв. по 100 хил. куб. м. се равнява на 6 млн.

«Чрез новата система данните при издаване на превозния билет от временен склад в гората се регистрират в централизираната информационна система на Изпълнителна агенция по горите. По този начин се дава възможност на контролните органи и обществеността да проверяват своевременно дали превозното средство се движи с валиден превозен билет», това каза инж. Тони Кръстев, изп. директор на ИАГ. «Ще бъде даден достъп, чрез който през сайта на ИАГ и сайтовете на шестте държавни предприятия всеки гражданин ще може да провери валидността на превозния билет», допълни той. 

След пристигане на превозното средство в преработвателните заводи и цехове, този превозен билет ще бъде автоматично заведен в електронния дневник, който също е част от информационната система на ИАГ. Това предотвратява неговото повторно използване. Данните за превозената дървесина автоматично се отразяват към съответното позволително за извършване на сечта. 

Системата ще бъде въведена във всички структури на горските стопанства до края на годината. 

Електронният превозен билет е част от мерките, които министерството предприе за справяне с проблема с незаконната сеч. Нововъведенията гарантират повече прозрачност и дават възможност за по-добър контрол на добива и транспорта на дървесина от горските територии на страната, независимост от тяхната собственост.