НачалоНовини 2014/10Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

20.10.2014 - Обезопасяват електроразпределителни стълбове в Природен парк „Странджа” заради защитените видове птици

Започна монтаж на изолации върху стълбове от електропреносната мрежа в Природен парк „Странджа”, с цел обезопасяване при сблъсъци със защитени видове птици. 

В района на гр. Малко Търново до края на месец октомври ще бъдат обезопасени осемдесет и три броя електрически стълбове. Дейността е в рамките на проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа”, който се осъществява от Дирекция на Природен парк „Странджа“ към Изпълнителна агенция по горите. Монтирането на изолаторите се извършва безвъзмездно от служители на EVN България.

Една от честите причини за смъртността на птици са инциденти със съоръжения от електропреносната мрежа. В България от токови удари, причинени от необезопасени електрически стълбове, през последните години загиват екземпляри от няколко изключително редки видове птици. Сред тях са царски орли и белоглави лешояди, за които природозащитниците в страната ни хвърлят огромни усилия в борбата срещу изчезването им от българските територии. Проблемът с опасните електрически стълбове не съществува само у нас. Това е един от основните фактори, застрашаващи популациите на грабливите птици в Европа, Азия и Африка. По българското Черноморско крайбрежие преминава Източноевропейският миграционен път на птиците Via Pontica – втори по големина в Европа. Всяка пролет и есен могат да бъдат наблюдавани стотици хиляди мигранти. Небето се превръща в своеобразна птича магистрала. Множество любители на птиците и професионални орнитолози посещават тази част на страната именно поради възможността да наблюдават процеса. Разклонения на Via Pontica има и над вътрешните части на Природен парк “Странджа”. Голям дял от мигриращите видове са представители на дневните грабливи птици, както и на щъркелоподобните. Всички наши дневни грабливи видове птици са защитени и подлежат на опазване, съгласно Закона за биологичното разнообразие и редица международни споразумения, които България е ратифицирала. Същото е в сила и за щъркелоподобните. Всичко това наложи идентифициране на възможните конфликтни точки в парка и последващо обезопасяване на съоръжения от електропреносната мрежа.