НачалоНовини 2024/09Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

24.09.2024 - Изготвяне на план за възстановяване на опожарените площи и приоритетното възстановяване на горите в близост до населените места, това са част от спешните мерки, които горските структури в страната предприемат в края на пожароопасния сезон.

Решенията бяха взети на проведена работна среща на ръководството на Изпълнителна агенция по горите, директорите на държавни предприятия и регионалните дирекции по горите. 

Съвещанието беше ръководено от заместник-министъра на земеделието и храните, д-р инж. Мирослав Маринов, който обърна внимание на сложната пожароопасна обстановка през изминалите месеци. По думите му, от началото на годината са възникнали над 500 горски пожара, а засегнатата площ от тях е повече от 170 хил. дка. „Върхово са опожарени малко над 10 % от териториите, а останалите близо 90 % са засегнати от низови пожари, които не са унищожили напълно горите“, посочи заместник-министър Маринов. 

Заместник-министърът благодари на горските служители, че са се справили с тежката обстановка и подчерта, че благодарение на тяхната бърза реакция и дисциплина са предотвратени и спасени от опожаряване хиляди гори не само в държавни, но и в общински и частни горски територии, както и в резервати.

Опожарените горски територии ще бъдат възстановени в най-кратки срокове като приоритетно ще бъдат предприети действия върху опожарените площи в близост до населени места и ерозирали терени. 

Важна стъпка в процеса на възстановяване на гората е изборът на подходящи дървесни видове и обезпечаване на необходимия посадъчен материал. Предстои държавните горски стопанства да изготвят необходимата документация за залесяване и предвиждане на подходяща почвоподготовка. Експертите ще предвидят и подходяща схема за залесяване и отглеждане в зависимост от степента на увреждане на дървесината. По време на целия процес контролните органи ще наблюдават изменението на жизненото състояние на дървостоя в опожарените площи, с цел предприемане на допълнителни мерки. 

Преди началото на отоплителния сезон, друга важна тема, която ръководителите на горски ведомства коментираха е снабдяването на местното население с дърва за огрев. Директорите на държавни предприятия увериха, че въпреки, че предстоят пикови месеци на снабдяване на населението с дърва, проблем няма да има. 

Във връзка с осъществяване на засилен контрол по време на активния сезон на снабдяавне с дървесина, изпълнителният директор ИАГ, инж. Стоян Тошев подчерта, че регионалните дирекции по горите извършват интензивни проверки за законността на транспортираната и съхранявана дървесина.