НачалоНовини 2024/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

26.07.2024 - Областните администрации в страната се включиха в кампанията на МЗХ и ИАГ „Безотговорността е най-опасната искра“

Областните администрации в страната се включиха в информационно-образователната кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите „Безотговорността е най-опасната искра“. Тя се провежда в месеците юли, август и септември и има за цел да повиши превенцията и готовността за дейности, които включват предотвратяване, ранно откриване, ограничаване и ликвидиране на горските пожари.

Горските структури, в партньорство с Министерство на вътрешните работи, териториалните звена на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, областните и общински администрации и кметства, извършват засилена дейност по превенция и опазване на горските територии от пожари. 

В много областни администрации вече се проведоха и експертни работни срещи с всички заинтересовани институции в регионите за координиране на мерките за недопускане, както и на действията в случай на възникване на горски пожари. В някой области е разпоредено мобилни екипи да извършват проверки и контрол на местата и дейностите с висок риск от възникване на пожари. Служители на областните дирекции на МВР, Регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението”, Областните дирекции „Земеделие“ и Регионалните дирекции по горите ще осъществяват и стриктен контрол по изправността на земеделската и горската техника и нейното обезпечаване със средства за гасене на пожар. 

Информационно-образователната кампания предвижда и активна работа с подрастващите. Близо 1000  деца, чрез интерактивни игри и занимания по методите на горската педагогика, научиха колко са опасни пожарите не само за гората, но и за нейните обитатели. Запознаха се с правилата за пожарна безопасност, с щетите, които огънят нанася на природата, както, че и безотговорността е най-опасната искра.