НачалоНовини 2024/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

26.07.2024 - „Безотговорността е най-опасната искра!“, това научиха децата от село Балван, Великотърновско

Децата от Център за превенция и спорт в село Балван, община Велико Търново научиха как се опазват горите от пожари, колко е важно да бъдеш отговорен и да ги пазиш горските територии от огнените стихии. Инициативата е част от Националната кампания „Безотговорността е най-опасната искра“ на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите.

Чрез опознавателни и интерактивни занимания и игри, малчуганите усвоиха нови знания за опазване на горите от пожари, запознаха се със степента на пожароопасност на различните растителни покривки и на различните видове и класове гори, с безопасното палене на огън на местата за пикници и къмпинг.  Най-голяма атракция демонстративни упражнения по  гасене пожари.

Беше акцентирано върху опасностите от безотговорното човешко поведение в природата и нуждата от постоянен контрол и грижа за нейното опазване. 

Участие в събитието взеха Регионална дирекция по горите – Велико Търново,  РДПБЗН гр. Велико Търново, Община Велико Търново, Кметство село Балван, и Дарителско сдружение „Св. Ив. Рилски“ гр. Велико Търново.