НачалоНовини 2024/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

15.07.2024 - Пет акта за палене на огън в горски територии издадоха служителите на РДГ-Пловдив за два дни

Служителите от Регионална дирекция по горите – Пловдив са установили пет случая на палене на открит огън по време на пикник в горска територия през изминалите почивни дни. Нарушенията са констатирани при обход в различни местности в обхвата на Държавно горско стопанство - Пловдив в землищата на селата Ситово и Добралък. Огньовете са били загасени незабавно, в присъствието на контролните органи.

По случаите са съставени пет акта за установени административни нарушения по Закона за горите. Проверките по изпълнение на спазване на мерките за пожарна безопасност в горските територии продължават.

От началото на тази година до момента в териториалния обхват на РДГ-Пловдив са възникнали  18 горски пожара , като са засегнати 8233 дка, в т.ч. унищожени от върхов пожар 1550 дка. Само от началото на месец юли са регистрирани 9 горски пожара, като са засегнати 8091 дка, в т.ч. 1550 дка унищожени от върхов пожар. Най-голяма е територията, обхваната от горски пожар, е в района на ДГС-Хисар – близо 7 000 дка.

Към момента пожарът в Средна гора е локализиран, но е останало едно огнище в района над село Иван Вазово, община Калояново. Изградени са просеки и минерализовани ивици от всички засегнати страни. Пожарът, който възникна в петък, е засегнал по последни данни горска площ от 6 887 дка. Причините са неговото възникване се изясняват, предполага се небрежност. На терен има дежурни служители от Държавните горски стопанства, РДГ-Пловдив, пожарната и общината, както и техника, която да се използва при необходимост. 

Трайно задържалите се екстремално високи температури улесняват неконтролируемото и бързо разгръщане на подобни запалвания на огромни територии, като могат да застрашат живота, здравето и имуществото на много хора и да навлязат в горите и изпепелят целите екосистеми в тях. 

Министерството на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите  и всички горски структури призовават всички да бъдат внимателни и да пазят горите от пожари!