НачалоНовини 2024/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

12.07.2024 - „Безотговорността е най-опасната искра!“, това научиха децата от лятната занималня “Мариес” - гр. Сливен

Дирекция на Природен парк „Сините камъни" съвместно с Регионална дирекция по горите - Сливен, Югоизточно държавно предприятие - Сливен, и  Държавно горско стопанство - Сливен организираха информационно-образователно мероприятие за опазване на горите от пожари сред деца и подрастващи. 

Инициативата бе подкрепена от Областна администрация Сливен и Община Сливен.

Целта на днешното мероприятие бе усилията на всички администрации и институции да бъдат обединени от темата за опазване на земеделските и горските територии от пожари. Децата се запознаха с правилата за пожарна безопасност,  с щетите, които огънят нанася на природата, както, че и безотговорността на хората е най-опасната искра. 

Участие взеха представители на Община Сливен - зам.-кмет Камен Костов, инж. Снежана Кънева - началник на отдел „Сигурност и управление при кризи“, старши инспектор инж. Милен Русев и пожарникари от РС на ПБЗН в град Сливен, както и представители на Общинско предприятие „Земеделие, гори и водни ресурси“ - Сливен с инж. Евгени Генчев.

Присъстваха над 40 деца лятната занималня “Мариес” - гр. Сливен с техните преподаватели, родители на децата, както и ученици на ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“. 

Старши инспектор инж. Милен Русев запозна децата с мерките за недопускане и причините за възникване на горските пожари, щетите, които те нанасят на природата. Децата се запознаха с противопожарна кола и оборудването в нея. Пожарникарите показаха нагледно на децата как се пръска, за да се гаси пожар в гората. 

Експерти от ДПП „Сините камъни“, Югоизточно държавно предприятие - Сливен, РДГ-Сливен и ДГС - Сливен обясниха на децата как възникването на всеки горски пожар е голямо предизвикателство за нас - лесовъдите и за пожарникарите, тъй като загасяването му е много опасна и трудна задача по ред причини. Понякога, ако пожарът е възникнал в труднодостъпни планински терени или в иглолистни гори, това може да продължи с дни или седмици и съответно загубите да са наистина огромни.

Образователните игри за децата, организирани от ДПП „Сините камъни“ днес бяха на тема за горските пожари и бяха с образователна насоченост като продължение на кампанията „Горска класна стая“, „Нов урок за горите, свързан с пожарите“.