НачалоНовини 2024/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

06.06.2024 - Лесовъдски мерки за ограничаване на съхненето на иглолистните насаждения обсъдиха горски експерти, представители на науката и практиката

Лесовъдски дейности по стопанисването на иглолистните насаждения дискутираха представители на науката и практиката на проведено днес работно съвещание на територията на Държавно горско стопанство – Хисаря. 

Срещата се проведе на терен в един от най-силно засегнатите от съхнене райони с изкуствено създадени иглолистни гори на територията на Южноцентрално държавно предприятие. В дискусията взеха участие учени от Лесотехническия университет, Института по гората при БАН, представители на Изпълнителната агенция по горите, Южноцентрално и Югоизточно държавно предприятие, Регионална дирекция по горите - Пловдив, Лесозащитна станция - Пловдив и държавни горски стопанства в региона, както и представители на неправителствени организации и местната власт. 

„На територията на цялата страна за последните шест месеца са засегнати 212 000 дка като 78% от засегнатите площи са в района на дейност на Лесозащитна станция – Пловдив, подчерта д-р инж. Мирослав Маринов, зам.-министър на земеделието и храните при откриването на срещата. 

Целта на работния формат е обществеността да бъде запозната с проблема, който се наблюдава в различна степен на територията на цялата страна и хората да бъдат спокойни, че взетите експертни решения ще бъдат изцяло научно-обосновани и с мисъл за устойчиво стопанисване на гората, допълни той.  

Специалистите подчертаха противоерозионната роля, която са имали залесяванията на иглолистни култури при тяхното създаване в средата на миналия век. 

Тези насаждения са изчерпали растежния си потенциал, създали са горска обстановка и предпоставки за възстановяване на местната растителност.

Основните причини за съхненето им са свързани с настъпилите през последните години продължителни засушавания и по-високи температури, намаляване на почвената и въздушна влажност и последващо физиологично отслабване на дърветата. Това води до понижена устойчивост на горите и става предпоставка за развитие на гъбни патогени и нападания от насекомни вредители, които ускоряват процесите на съхнене. 

През последните години броят на новоустановените патогени в страната нараства и те нанасят значителни повреди по дървесната растителност. 

Степента на увреждане зависи от вида на конкрените патогени, конкретните условия на средата и здравослословното състояние на гората. 

В зависимост от всички тези фактори ще бъдат приложени възможните лесовъдски намеси, които винаги са в посока да устойчиво стопанисване на гората, категорични са специалистите.