НачалоНовини 2024/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

06.06.2024 - „Горска класна стая“, организирана от Горска семеконтролна станция гр. Пловдив

Ученици от първото еко училище НУ „Петко Рачов Славейков“ в град Пловдив, се включиха в инициативата „Горска класна стая“, организирана от Горска семеконтролна станция гр. Пловдив. Мероприятието се проведе в два последователни дни.

Темата на горския урок беше „Пътят на семенцето”, с което служителите от ГСС-Пловдив целят да въведат подрастващите в професията на лесовъда и надграждане на знанията им, получени в ранна детска възраст. Основен акцент беше поставен за ролята и дейността на работещите в семеконтролните станции. Децата бяха запознати, че една от най-важните дейности на лесовъда е да залесява с фиданки и да се грижи за гората и нейното възстановяване. 

Експертите разказаха на подрастващите за пътя на семенцето, което става поници, след това фиданка, която се отглежда 2-3 години, до нейното залесяване в гората. 

Учениците научиха защо се произвеждат горски семена, къде се добиват, тяхното окачествяване и пътят им до гората. Те видяха нагледно в семеконтролната лаборатория на станцията процеса на покълване на семената на различни иглолистни и широколистни дървесни видове и бяха изключително впечатлени от сравнението на семената преди и след тяхното покълване. 

С много желание сред природата, децата взеха участие в щафетната игра, която тренира уменията им да разпознават природните материали – листа, клонки, мъхове, билки, жълъди, шишарки и други природни материали. Под формата на забавни игри те научиха как трябва да опазваме природата, за да не се замърсява от човешкият фактор.

На учениците бяха раздадени семена, които да отгледат сами, да проследят развитието на семенцето до отгледана фиданка и после да я залесят в природата, за да запазим зеленото богатство на земята ни.