НачалоНовини 2024/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

06.06.2024 - Бъдещи лесовъди от гр. Мъглиж в „Горска класна стая“ с експерти от РДГ-Стара Загора и ДГС-Мъглиж

Горски експерти от Регионална дирекция по горите - Стара Загора,  Държавно горско стопанство – Мъглиж и ученици от Професионална гимназия по селско стопанство „Гео Милев“, специалност „Горско и ловно стопанство“ гр. Мъглиж проведоха практически урок по лесовъдство на територията на стопанството. 

Целта е да се обогатят знанията и уменията на подрастващите в професионалните гимназии по горско стопанство, както и да бъдат привлечени повече деца, които да имат интерес към опазването на българската гора.

Специалистите показаха на учениците съхнене на черборови култури извън естественият им ареал, както и методите за извеждане на санитарни сечи и резултатите след тяхното извеждане. Бъдещите лесовъди се запознаха със съдържанието на  досието на всяко насаждение. На терен видяха изградени лесокултурни прегради и минарилизовани ивици, които са част от мерките за защита на горите от пожари.

В едно от посетените насаждение учениците имаха възможност да  видят извеждане на санитарна сеч с  със специализираната машина за дърводобив в горските територии харвестър.

 Инициативата е част от кампанията на Изпълнителна агенция по горите "Горска класна стая" и част от целогодишната работа с деца на горските структури.