НачалоНовини 2024/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

06.06.2024 - Бъдещи лесовъди от гр. Елена в "Горска класна стая" с експерти от РДГ-Велико Търново, ЛЗС-София и ДГС-Елена

Служители на Регионална дирекция по горите - Велико Търново, съвместно с представители на Държавно горско стопанство - Елена,  Лесозащитна станция - София и ученици от  11-ти клас от професионална паралелка по „Горско и ловно стопанство“ при СУ „Иван Николов Момчилов“ град Елена проведоха открит урок по лесовъдство.

Мероприятието е част от инициативата „Горска класна стая“ и се проведе в две насаждения на територията на ДГС-Елена.

В първия обект на терен учениците бяха запознати с 50-годишна бялборова култура. Гимназистите разбраха за насоката на стопанисване и отглеждане на насаждението. 

Експертите им разказаха са особеностите на иглолистната култура, нейното създаване на тази надморска височина, както и за настаняването на местни широколистни видове в състава на насаждението. 

Бъдещите лесовъди се запознаха и с необходимата документация и предвидената технология за добив на дървесина.  

Учениците посетиха и втори обект с напреднал процес на съхнене на бялборова култура. Те разбраха, че повредата е причинена от снеголом и ветролом, което налага предвиждането на санитарна сеч.

Експертите от ЛЗС-София коментираха масовите вредители по иглолистните култури и опасността от развитие на каламитети. 

Накрая бе направен паралел между двете иглолистни култури със сходни таксационни показатели, но с различно състояние и с разлика в предвидените лесовъдски  мероприятия.