НачалоНовини 2024/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

05.06.2024 - Открит урок в землището на село Генерал Киселово, Варненска област

Eксперти от Регионална дирекция по горите - Варна съвместно с държавно горско стопанство - Суворово към СИДП Шумен и директора на СОУ „Никола Вапцаров“ гр. Суворово, проведоха открит урок в землището на село Генерал Киселово. Мероприятието „Горска класна стая“ има за цел повишаване информативността на подрастващите в различни възрасти по теми свързани със стопанисването на горите и лесовъдската професия. Участие взеха 23 деца на възраст 13 г.

Лесовъдите запознаха учениците с определението за гора, значението на гората за хората и природата, нейното влияние върху климатичните промени, горскостопански планове на стопанството. Те обясниха значението и важността на правилното провеждане  на лесовъдските системи – видове сечи. 

На терен учениците имаха възможност да научат какво е маркиране, как се определя височина с висотомер, измерване на диаметър с клупа, поставяне на контролна горска марка, проверка на електронни превозни билети чрез електронната система на Изпълнителна агенция по горите.

В единия от обектите, който се намира в лесопарка на гр. Вълчи дол, специалистите по горите разясниха на учениците и им показаха как се извършва подпомагане на естественото възобновяване на гората - изсичане на подлес при зрял дървостой и как трябва да изглежда една гора с рекреационни функции  за отдих и туризъм. 

За спомен служителите на РДГ-Варна и ДГС-Суворово, раздадоха на учениците специални горски медальони.