НачалоНовини 2024/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.06.2024 - „Горска класна стая“ на територията на ТП ДГС Клисура

Учениците от специалност „Горско стопанство и дърводобив“ от Професионална гимназия по икономика „Тодор Влайков“, гр. Клисура участваха  в „Горска класна стая“. 

Събитието беше организирано  от Регионална дирекция по горите - Пловдив, съвместно с ТП “ДГС Клисура“  и е част от националната кампания на Изпълнителна агенция по горите „Горска класна стая“ -мероприятие за запознаване на подрастващите с общи понятия в горското стопанство, стопанисването на  горите и популяризиране на лесовъдската професия.

Настоящите и бъдещи лесовъди посетиха насаждения в землището на с. Розино,  където учениците  се запознаха с начина, методите за маркиране и инструментите за  измерване на височината, диаметъра и пълнотата на  насажденията. Бяха им показани клупа и висотомер, с които децата имаха възможност  практически да боравят, както и  контролна горска марка.

Учениците се запознаха с предпоставките и необходимостта от провеждане  на предвиденото  лесовъдско мероприятие – сеч и извоз на дървесина до временен склад, нейното измерване и транспортиране, както и необходимите  документи за съответните дейности: позволително за сеч и извоз и  превозен билет. 

Бъдещите лесовъди научиха  също така и за проведено през тази година залесяване с черен бор и зимен дъб на опожарено иглолистно насаждение върху площ от 151 дка, извършено с  меча на Колесов.   На учениците бяха разяснени и   мерките за защита на горите от пожари.

С показаните им нагледни примери бъдещите лесовъди научиха, че една от важните  характеристики на гората е да се възстановява и самостоятелно, стига да се стопанисва правилно, с полагане на много грижи, любов и висок професионализъм.