НачалоНовини 2024/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

03.06.2024 - Практически урок от кампанията „Горска класна стая“ се проведе днес на територията на Държавно горско стопанство Добринище

Лесовъди от Регионална дирекция по горите Благоевград и държавно горско стопанство – Добринище проведоха урок по лесовъдство с ученици десети и единадесети клас на Професионална лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров“ гр. Банско, изучаващи специалността „Горско стопанство“.

Събитието се състоя в местността „Рибарника“ над град Добринище и имаше за цел да запознае бъдещите лесовъди с основните практически умения, необходими за работа в горите.

 По време на урока, лесовъдите запознаха учениците със специализирани инструменти за измерване на различни показатели в горите – височина, диаметър, възраст, разстояние, наклон и други, както и тяхната важност и приложение в практиката.

Също така, учениците участваха в демонстрация на поваляне (отсичане) на дърво. Беше им показана правилната техника на рязане, както и мерките за безопасност, които трябва да се спазват по време на тази дейност, включително познаването на терена, носенето на подходящо облекло и оборудване. 

Дискутираха се въпроси свързани със стопанисването на българските гори, техните функции и значение.

Урокът бе посрещнат с голям интерес от страна на учениците, които активно участваха в демонстрациите и задаваха въпроси. 

Този практически урок е част от усилията на Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите и Професионална лесотехническа гимназия да осигурят качествено и практически насочено обучение за бъдещите специалисти в горското стопанство.