НачалоНовини 2024/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

03.06.2024 - Гл. ас. д-р Нено Александров, ЛТУ: Нито една осъществена сеч от специалисти лесовъди не води до влошаване на състоянието на гората

Нито една осъществена сеч от специалисти лесовъди не води до влошаване на състоянието на гората. Това каза гл. ас. д-р Нено Александров, преподавател по „Лесовъдство“ в Лесотехническия университет по време на стартиращото събитие на кампанията "Горска класна стая", проведено в края на миналата седмица на територията на Държавно горско стопанство – София, Югозападно държавно предприятие.

Съвременното виждане за природосъобразно стопанисване на горите е насочено към това, че гората е възобновим ресурс. Присъща нейна черта е тя да се възстановява добре самостоятелно, стига да се стопанисва добре. Обществото трябва да разбере, че сечите в горите са също такъв инструмент, какъвто и залесяването, с идеята да се поддържат горите в състояние, което да намали възможността да бъдат повреждани от мокър сняг, вятър и съчетание от неблагоприятни явления.

На сечите не трябва да се гледа задължително като на дейност, която влошава състоянието на гората, защото с тях се цели създаването на устойчиви гори.