НачалоНовини 2022/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

29.03.2022 - Учениците от Лесотехническа професионална гимназия гр. Берковица залесяваха и научиха от експертите на РДГ Берковица повече за стопанисването на горите и дивеча

Акция по залесяване проведоха служители на Регионална дирекция по горите – Берковица и Държавно горско стопанство Говежда с участието на ученици от Лесотехническата професионална гимназия гр. Берковица. 23-ма единадесетокласници, специалност „Горско и ловно стопанство“, с ръководител инж. Виктория Богданова, заедно със служители от Горското стопанство и Регионалната дирекция по горите залесяваха в землището на с. Гаврил Геново. На терен, който е „голина“, бяха засадени 4100 фиданки акация, като целта е стабилизиране на увредените от ерозия, вследствие на наводнение, почви.

Експерти от Регионална дирекция по горите – Берковица проведоха и урок с ученици от Професионалната гимназия. Те запознаха гимназистите от 11-ти и 12-ти клас, специалност „Горско и ловно стопанство“ със стопанисването на горите и дивеча на територията на дирекцията. Инж. Иван Николов, заместник-директор на РДГ - Берковица изтъкна предизвикателствата и проблемите, свързани със  стопанисването на едрия дивеч, а инж. Александър Пенчев - ст. експерт представи темата за стопанисването на горите, попадащи в Натура 2000. И двамата представители на Регионалната дирекция са бивши възпитаници на ЛПГ и споделиха, че са горди с този факт, както и с избора си на професия.

Двете инициативи, организирани от РДГ – Берковица с учениците от Лесотехническа професионална гимназия, гр. Берковица са по повод Седмицата на гората, която по традиция се отбелязва през първата седмица на април.