НачалоНовини 2020/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

09.06.2020 - Дирекция на Природен парк „Витоша" и Фондация „София – европейска столица на спорта" с обща Програма и Споразумение за възстановяване на туристическата инфраструктура в планината

Дирекцията на Природен парк „Витоша" и Фондация „София – европейска столица на спорта" подписаха споразумение за изпълнение на дейности и рехабилитация на туристическа инфраструктура в планината. На проведеното днес официално събитие присъства кметът на София Йорданка Фандъкова и председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков. 

„Това Споразумение се явява като продължение на дългогодишната дейност в тясно сътрудничество със Столична община. Благодарни сме, че заедно успяхме да изградим и завършим проекта за хора със специфични потребности. Много силен ефект има и съвместната инициатива „Споделени игри", последното издание бе миналата събота на Витоша. Днес официализираме това партньорство и се надявам с дългосрочната ни съвместна дейност да можем да направим планината още по-достъпна и привлекателна за хората," каза д-р инж. Анна Петракиева – директор на ДПП „Витоша".

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи дългосрочната три годишна програма, която ще бъде реализирана съвместно с Дирекцията на Парка. До края на годината ще бъдат предоставени 130 000 лв, с които ще се възстановят заслон „Комините', дървен навес на Боянския водопад, 11 чешми и ще се извърши рехабилитация на туристическите алеи Златни мостове - х. Кумата и Златни мостове х. Момина скала. Ще бъдат обновени и четири маршрута в местностите Живата вода, Бай Кръстьо – Комините и др.

„София притежава истинско богатство с планината в непосредствена близост. Целта е с различни инициативи и проекти да направим Витоша още по-привлекателна, удобна и достъпна. Благодаря на хората, които най-добре познават планината и които в последните месеци се включиха в работната група по изготвянето на Програмата. Нашата цел е тя всяка година да бъде доразвивана и обогатявана," каза Елен Герджиков, който е и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта".

На събитието в Инфоцентър „София – евростолица на спорта" присъстваха Емил Нешев – директор на Планинска спасителна служба, Мирослав Дачев – представител на Български туристически съюз, Петко Тотев – председател на Българска федерация катерене и алпинизъм, Дойчин Боянов – представител на НСА, инициатива „Един ден на Витоша", Аспарух Мачирски –дългогодишен организатор на ски-училища и детски лагери сред природата, Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта", Асен Величков и Лаура Славов - основатели на бранда "Balcanic:" начин на живот за пътешественици, експерти в организирането и фасилитирането на преживявания в природата, Мартин Граховски – Canon Europe Партньор / Създател 3 Minute Media и др.