НачалоНовини 2019/08Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

09.08.2019 - Представители на ловни туристически агенции обсъдиха мерките срещу АЧС на среща в ИАГ

Представители на ловни туристически агенции, МЗХГ и Изпълнителна агенция по горите обсъдиха провеждането на организиран ловен туризъм съгласно изискванията и мерките, които са предприети във връзка с ограничаването на болестта Африканска чума по свинете. Това стана по време на проведена днес среща в Изпълнителна агенция по горите по инициатива на бранша за запазване престижа на организирания ловен туризъм и изпълнение на договорите. 

„Мерките, които са предприети са и препоръка от европейските ветеринарни власти. Ситуацията е много динамична и тежка. Говорим за пик на заболяването юли и август и движението в горските територии е лимитирано“. Това информира зам.-министър Атанас Добрев по време на дискусията. Той подчерта, че се подхожда отговорно към проблема и има диалог между страните, който ще бъде отворен.    

При организирания ловен туризъм изпълнението на всички изисквания не е проблем, споделиха ловците. Представителите на бранша гарантираха спазване на най-високо ниво на биосигурност при провеждането на индивидуален лов в горските територии. За тази цел е необходимо всички ловци, включително и чуждестранните, да бъдат информирани своевременно за епизооотична обстановка в страната и правилата за биосигурност. 

Инж. Мирослав Маринов благодари на представителите на ловните туристически агенции, по чиято инициатива се провежда дискусията. „Вашата активна позиция и разбиране на мерките, които се предприемат във връзка с разпространението на болестта Африканска чума по свинете е знак, че имаме Вашата подкрепа в борбата срещу заболяването“. 

От своя страна представителите на ловните туристически агенции изразиха своето задоволство от провеждането на срещата. „Вниманието, с което се отнасяте към проблема с АЧС като администрация е сигнал за много добра комуникация и съм убеден, че ще се справите“, каза инж. Иван Недков, представител на ловния туристически бранш, като добави, че е необходима разяснителна работа, а не конфронтация. 

Участие в дискусията взеха и доц. Георги Костов, съветник на министъра, инж. Виржиния Хубчева – директор на дирекция  в МЗХГ.