НачалоНовини 2019/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

27.03.2019 - Над 72 320 ловци са проверени от началото на ловния сезон на територията на цялата страна

25-тата Международна изложба "Природа, лов, риболов" започна днес в гр. Пловдив. Форумът беше открит от Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите. В събитието участваха зам.-министър Атанас Добрев, изпълнителният директор на ИАГ инж. Мирослав Джупаров, председателят на Българския ловно-рибарски съюз Васил Василев, областният управител на област Пловдив Здравко Димитров и др.

„През последните години е налице едно постоянно нарастване на запасите от почти всички основни видове дивеч. Тази тенденция важи най-вече за благородния елен, сърната и дивата свиня. Държавата осъществява ефикасен контрол и това е една от главните причини за правилното стопанисване на дивеча в държавните ловни стопанства, дивечовъдните участъци и ловностопанските райони на ловните дружини“, каза инж. Мирослав Джупаров, изпълнителен директор на ИАГ на пресконференция по повод изложбата.

„От началото на ловния сезон, 11.08.2018 г. до 25.02.2019 г. са извършени 18 500 броя проверки. Горските служители са проверили 72 320 ловци и 5 977 ловни дружини. Прави впечатление, че нарушенията, свързани с употребата на алкохол, липсата на сигнална екипировка и на ловен билет са установени основно в началото на ловния сезон. В следствие на предприетите мерки и засиления контрол от страна на горските инспектори, тези нарушения са ограничени. Въвеждането на ежеседмичните инспекции по време на активния ловен сезон дава много добри резултати и е едно от мероприятията по контрола, което води до ограничаване на нарушенията по Закона за лова и опазване на дивеча“, допълни инж. Джупаров. В резултат на засиления контрол са намалели инцидентите по време на лов, като за 2018 г. са 12 бр.

Министерството на земеделието, храните и горите е съорганизатор на изложението “Природа, лов, риболов”. В него участват 55 фирми за ловно оръжие, екипировка и оборудване. Изложението ще продължи до неделя, като са предвидени риболовно състезание за деца, състезание по ловна стрелба с гладкостенно оръжие с участието на отбори от ИАГ, ДП, НЛРС-СЛРБ и БЛРС и атрактивни демонстрации.