НачалоНовини 2019/01Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

24.01.2019 - 24-я рожден ден на ПП „Странджа” отбелязахме на 24-ти с 24 детски усмивки

Днес, 24-ти януари, заедно с 24 деца от детска градина „Юрий Гагарин” в гр. Малко Търново отбелязахме 24-я рожден ден на природен парк (ПП) „Странджа”. За да зарадваме децата, подготвихме за тях много забавни и познавателни игри, вкусна торта и подаръци, за които получихме много усмивки и добри пожелания за рождения ни ден!

Тържеството откри инж. Румяна Цвяткова - директор на дирекция ПП „Странджа”, която поздрави гостите и се обърна към малчуганите с пожелание да обичат и пазят гората. Кметът на града Илиян Янчев пожела заедно все така - ръка за ръка да работим в името на обаятелната и мистична Странджа планина и нейните хора и величествена гора.

Децата влязоха в ролята на глиганчета, търсещи храна, а също и се престориха на летящи прилепчета. Приятното тържество завърши със засаждане на млади фиданки в двора на детската градина, за което помогнаха и младите ни приятели.

Природен парк „Странджа” е признат за един от най-интересните оазиси на реликтни видове и местообитания на Балканския полуостров и в Европейския съюз. Той е най-голямата защитена територия в България -  116 000 ха, което е над 1% от площта на страната.

Тук са запазени растителни съобщества от ерата на Терциера след Кватернера, когато Европа се покрива с ледници и цялата пищна растителност загива. Топлолюбивата растителност се запазва единствено в Странджа и Кавказ. Учените казват, че това е живият музей на Терциера. Именно поради тази причина на 24 януари 1995 г. със заповед на Министерски съвет е територията е обявена за защитена.

Екипът на дирекцията на Природен парк „Странджа” поздравява всички настоящи и бивши служители на дирекцията, както и многобройните приятели на парка!