НачалоНовини 2018/12Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

06.12.2018 - Зала на името на първия академик в горските науки Мако Даков откриха в ЛТУ

„Поздравявам Ви с добрата идея обновената и модернизирана зала на Лесотехническия университет да носи името на първия академик в България в областта на горската наука - Академик Мако Даков. Безспорно заслужил учен и практик в областта на горската наука и дело, който е отдал целия си живот с много любов и грижа за българската гора. Изборът за датата на събитието не е случаен. Този ден е свързан с 98-та годишнина от рождението на един заслужил учен, практик и ръководител в областта на горската наука и дело в България. Откриването на зала „Академик Мако Даков“ е ясен знак и позитивен сигнал към младите хора за значимостта на делата и оставената трайна диря от направеното с мисъл и полза за бъдещето“ е отбелязано в поздравителния адрес на заместник-министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев.

„Символиката на днешното събитие е признание за високия принос, който академик Даков има в лесовъдската наука и практика. Именно под негово ръководство стопанисването на горите е поставено на научни основи. Като преподавател и учен, академик Мако Даков подготвя няколко хиляди студенти по лесовъдство и десетки докторанти и дипломанти, много от които стават изтъкнати изследователи и ръководни кадри в горското стопанство“ се подчертава в словото на изпълнителния директор на ИАГ инж. Мирослав Джупаров. В него се припомня и че националното горско ведомство е било под управлението на академик Даков близо четвърт век.

По време на проявата ректорът на Лесотехнически университет член-кореспондент проф. д. н. Иван Илиев в академичното си слово за изтъкнатия български лесовъд, учен и държавник академик Мако Даков подчерта, че дейността му е свързана със залесяванията и стопанисването на българските гори през миналия век. Той припомни, че академик Даков е инициатор на националната програма за залесяване, благодарение на която горският фонд на страната достига до безпрецедентно ниво.

Беше посочено още, че широкообхватната дейност на академика има значими постижения в национален план и с разгръщането на дървопреработвателната промишленост и други области на икономиката.

На академичната проява присъстваха семейството на академик Даков и други бивши ръководители на горското ведомство, сред които Н. Пр. д-р инж. Меглена Плугчиева, а също и представители на академичната общност в областта на горската наука от ЛТУ и Института за гората към БАН, академик Александър Александров, академик Васил Сгурев и други колеги.

Изпълнителна агенция по горите, с чието съдействие е реализиран проекта, бе представена от Главния секретар на ведомството - д-р Илиан Точев.