НачалоНовини 2018/10Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.10.2018 - Нарушения на горското законодателство са констатирани през вчерашния ден от регионални дирекции по горите Берковица, Кърджали, Велико Търново и Ловеч

На 03.10.2018 год., в тъмната част на денонощието, екипи горски инспектори при  Регионална дирекция по горите – Берковица са провели специализирана акция в териториалния обхват на  Държавно горско стопанство – Враца. 

Около 20,00 часа, е спрян за проверка лекотоварен автомобил, без номера. Установено е, че се транспортират 0,5 пр. куб. дърва за огрев, немаркирани и без документ, доказващ законния им произход. Водачът е системен нарушител. Съставен му е акт по Закона за горите, като автомобилът, дървата и един брой моторен трион са задържани.

На 03.10.2018 г. при извършване на проверка в землището на с. Дядовци, община Ардино, служители на Регионална дирекция по горите – Кърджали установяват транспортиране на 7 куб. м дърва за огрев (дъб и бук), немаркирани и без превозен билет. Дървесината е задържана. Съставени са два акта за нарушения на Закона за горите. За случая е уведомено РПУ Ардино.

През същия ден, по подаден сигнал, служителите на Регионална дирекция по горите – Велико Търново са констатирали, че в землището на с. Кесарево, общ. Стражица е извършена гола сеч в три общински подотдела, на площ от 39 дка. Дърветата не са маркирани и от общината не са издадени необходимите документи за дейността. Деянието е извършено в рамките на почистване на земеделски земи. Работата по случая продължава. 

В района на община Тетевен, обл. Ловеч е констатирана незаконна сеч. Нарушителите за  избягали, когато са видели горските инспектори от Регионална дирекция по горите - Ловеч. На място са изоставили  лек автомобил „Фолсваген”, модифициран за висока проходимост, натоварен с 1 кубик дърва за огрев. За случая е уведомено РУ на МВР гр. Тетевен.

Констатирана е от служителите от РДГ – Ловеч и незаконна сеч, и транспортиране на незаконно добита дървесина в района на община  Левски, обл. Плевен, в землището на с. Градище. Задържани са две каруци, 2 кубика дърва за огрев  и един моторен трион. Съставени са 4 акта за установени административни нарушения по Закона за горите.

Нарушение и на ловното законодателство е констатирано вчера от екип от горски инспектори при Регионална дирекция по горите – Берковица, оказали съдействие на служители на Полицейско управление на МВР гр. Враца. При проверка на два адреса в с. Чирен, са открити съответно части от дивеч – дива свиня и отстрелян див заек. 

При извършения от служителите на МВР обиск на двата адреса са открити три броя незаконно притежавано оръжие -  две ловни пушки и един брой въздушна пушка преправена на бойна – 22 калибър. 

По случая е образувано досъдебно производство. Дивечът и незаконно притежаваното оръжие са задържани от служителите на МВР.

През изминалите девет месеца на настоящата година горските инспектори от регионалните дирекции по горите са извършили над 121 000 проверки в цялата страна за спазване разпоредбите на Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за рибарството и аквакултурите, Закона за защитените територии и др.

За същия период на 2017 г. са проверени около 100000 обекта за добив на дървесина, за съхранение, преработка и експедиране, превозни средства, ловци, риболовци и физически лица. 

През настоящата година горските служители са извършили над 21 000 проверки повече в сравнение с предходната.

Съставени са общо 2700 акта за установени административни нарушения, като 95% от тях са по Закона за горите, 2% по Закона за лова и опазване на дивеча и 3% по Закона за рибарството и аквакултурите. 2500 кубически метра дървата за огрев са задържали служителите, както и обла и фасонирана дървесина, моторни превозни средства, коне, каруци, моторни триони. Най-често установените нарушения са за незаконно добита дървесина, без контролна марка и без наличие на превозен билет. 

Общо за деветте месеца на 2018 година са извършени над 260000 проверки, като близо 140000 от тях са направени от служителите на шестте държавни предприятия, а над 121000 от регионалните дирекции по горите.