НачалоНовини 2018/10Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.10.2018 - Механизми за подобряване на политиките за биоенергия на европейско равнище обсъждаха експерти от осем държави на форум във Франция

България е една от страните, в която вече има разработен и одобрен Национален план за действие за енергия от горска биомаса, 2018 – 2027 г. Документът беше представен на тематичен форум в Париж в изпълнение на проект „Регионални политики за устойчива биоенергия - BIO4ECO“ по програма ИНТЕРРЕГ Европа на Европейския съюз. Домакин на срещата бе Френската национална федерация на общините, собственици на гори, партньор по проекта. В мероприятията, от страна на Екипа на ИАГ по проекта се включиха г-жа Даниела Ангелова, ръководител на проекта и д-р инж. Любчо Тричков, експерт стратегическо планиране и координация с други политики.

В дискусиите участваха представители на осемте европейски държави, партньори по проекта, които дискутираха начините и механизмите за подобряване на политиките за биоенергия на европейско равнище. Експертите бяха единодушни, че е необходимо да се създадат и въведат в действие стимули за ползването на екологични горива.

„Увеличаването на дела на производство на енергия от възобновяеми енергийни източници е стратегическа цел в световен мащаб. В контекста на мерките, които страната ни предприема за повишаването на качеството на атмосферния въздух е необходима целенасочена политика за осъществяване на дейностите, заложени в Национален план за действие за енергия от горска биомаса“, каза Даниела Ангелова, директор на Дирекция „Административно-правно обслужване и човешки ресурси“ в Изпълнителна агенция по горите и ръководител по проекта. 

„С постепенната смяна на конвенционалните, изкопаеми горива с възобновяеми такива, подмяна на нискоефективните, остарели горивни инсталации за директно изгаряне на дървесината с високоефективни отоплителни системи и преминаване от еднофамилни към многофамилни инсталации на горскодървесна биомаса ще се постигне, от една страна намаляване на количеството на употребяваната дървесина, а от друга страна намаляване на емисиите на парникови газове и фини прахови частици в атмосферата“, допълни г-жа Ангелова.

Като част от програмата, участниците посетиха горски масиви за добив и търговия на дървесина, както и инсталации за производство на енергия от горска биомаса.