НачалоНовини 2018/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

21.06.2018 - ИАГ представи решения за устойчиво и ефективно ползване на биомасата за енергия на работна среща във Финландия

Експерти от Изпълнителна агенция по горите представиха Национален план за действие за енергия от горска биомаса 2018-2027 г. пред свои колеги от Каталония, Финландия, Италия, Словения, Румъния, Латвия, Ирландия и България. Това стана по време на работна среща в Северна Карелия, Финландия, организирана в рамките на проект „Регионални политики за устойчива биоенергия – BIO4ECO“ по програма INTERREG EUROPE на ЕС. 

Участниците размениха актуална информация за европейските политики и законодателство в областта на производството на енергия от горска биомаса. Всяка държава сподели своите проблеми и добри практики в процеса на изпълнение на дейностите по проекта. 

Горските експерти от Финландия демонстрираха стационарни и мобилни системи за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници – дървесна биомаса и слънце. Това са съвременни решения за малки и средни по мащаб приложения с фокус върху устойчивото генериране на енергия, гъвкавото оползотворяване на възобновяеми горива, иновативните технологии и високото качество на обслужване и прилагането им е въпрос на време, категорични са финландските специалисти. 

Интерес предизвика моделът на сдружение между собственици на гори, който финландските експерти представиха. Чрез създаденото сдружение между собственици на гори за производство на енергия /кооператив ENO/, няколко собственици на горски масиви реализират дървесната биомаса от горите в региона, за задоволяване на близкостоящото населено място с топлинна и електрическа енергия. Това е добър опит, който би могъл да бъде приложен и в България, смятат експертите. 

Участниците в срещата имаха възможност да се запознаят с геотермална отоплителна система изградена в Национален парк Коли, насочена към задоволяването на прилежащата туристическа инфраструктура с топлинна енергия.

Междувременно събитието беше отразено в местния финландски вестник Каралайнен с интервю на експерти от ИАГ - инж. Валентин Чамбов и г-жа Петя Славчевска, които представиха накратко дейностите по проект BIO4ECO и българското участие в него и ИАГ като партньор.