НачалоНовини 2018/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

30.05.2018 - Природосъобразното производство на висококачествена дървесина беше в основата на проведеното лесовъдско обучение в с. Граматиково

Десетки представители на държавни горски стопанства, териториални поделения на Югоизточно държавно предприятие – Сливен, общински горски стопанства, експерти от Изпълнителна агенция по горите, държавното предприятие, Регионална дирекция по горите – Бургас, Българско дружество за защита на птиците, горски кооперации и др. участваха в проведеното на 28 и 29 май 2018 г. обучение в с. Граматиково.

Два дни в Странджа, в държавните горски територии лесовъди и неспециалисти се запознаха теоретично и имаха възможност да участват в практическото приложение на т. нар. Заарландски метод за извеждане на сечи за индивидуално производство на висококачествена дървесина. „Швейцарските колеги казват, че който няма лесовъдско търпение, трябва да има много пари“, тези думи бяха част от въведението, с което лекторът д-р инж. Мартин Борисов започна обучението. За да се получи такава дървесина: с голям диаметър, без чепове, здрава, с равномерни годишни пръстени, без напрежение, зависи от високопрофесионалната дейност на лесовъдите, подчерта д-р инж. Борисов.  По време на теренната работа бяха нагледно представени лесовъдските намеси във фазата на възникване/диференциация (инструменти, методи, критерии за избор на дървета „опции“ и дървета „конкуренти“) и във фазата на дименсиониране (избор на дървета на бъдещето, дървета конкуренти, кастрене на дървета на бъдещето, технология на мероприятието). 

Всички участници се съгласиха с необходимостта от по-широкото приложение на представения метод, при който човешката намеса е максимално щадяща природата, допринася за запазване и увеличаване на биологичното разнообразие, превръща горите в по-устойчиви на абиотичните фактори, толерират се местните дървесни видове, като икономически неизгодните се запазват и  остават „екологични дървета на бъдещето“. 

По организираното обучително мероприятие от Изпълнителна агенция по горите и Българско дружество за защита на птиците, в изпълнение на планирана дейност по проект „Горите на орела“ по програма LIFE+ на Европейския съюз бяха  посетени и обекти на територията на Държавно горско стопанство Граматиково, с изведени отгледни и възобновителни сечи.