НачалоНовини 2018/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

03.05.2018 - Български и турски лесовъди се грижат за горските екосистеми в Странджа планина

Български и турски лесовъди участваха в тридневна конференция на тема „Устойчиво стопанисване на природните богатства в трансграничния район”, която е част от проект „Защита на устойчиви горски екосистеми в Странджа/Йълдъз планина в условията на климатични промени”. Събитието се проведе миналия месец от 19-ти до 21-ви април в турския град Игнеада.

През първия ден на съвещанието инж. Станимир Божанов запозна присъстващите с изпълнението на проекта като подчерта, че в края на миналата и в началото на настоящата година на територията на централна Странджа планина в землищата на село Звездец и село Кости са монтирани три броя метеорологични станции. Станциите са разположени в централните части на планината на три различни надморски височини, характеризиращи се с определени специфични метеорологични условия  и измерват компонентите на климата в различните горски месторастения в планината. Районът около село Кости е избран като характерен за Странджа, заради разпространението на странджанската зеленика, която се среща единствено в нея. Получаваните данни ще бъдат анализирани и използвани за намирането на  оптимални лесовъдски решения при борба с ерозията, наводненията, съхненето на горите и други проблеми.

В рамките на проекта предстои да бъде закупена и монтирана в турската горска територия на планината още една метеорологична станция.

Вторият ден на конференцията бе посветен на теренни наблюдения на лонгозни, дъбови, букови, черноборови и бялборови горски екосистеми. Участниците  посетиха и Център за посетители „Лонгозни гори в Игнеада”. Активно участие с презентация и в обектите на терен взе проф. д-р Доган Кантарджъ.  

Третият ден бе посветен на среща на екипите от двете страни. По време на съвещанието беше взето решение заключителната пресконференция да се проведе на 31 май и 1 юни 2018 г. в гр. Царево. 

В конференцията участие взеха г-н Реджеп Атеш – директор и г-н Галип Узун – зам.-директор на Регионална дирекция по горите (РДГ) - Истанбул, г-н Ахмет Мейл Оглу – околийски началник на Истанбул и ръководител проекта и г-н Ихсах Джейлан – директор на ГС - Демиркьой. От българска страна участие взеха инж. Станимир Божанов – директор на РДГ-Бургас, инж. Стоян Терзиев - зам.-директор на РДГ-Бургас и ръководител на проекта, инж. Диана Илиева – главен експерт, служители от Югоизточно държавно предприятие гр. Сливен, държавни горски стопанства, намиращи се на територията на Странджа планина, представители на общински горски структури при общини Созопол и Приморско, както и лесовъди на частна практика. 

 

Продължителността на проекта е 15 месеца и ще продължи до 20 юни 2018 г.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност