НачалоНовини 2018/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

15.03.2018 - Работна среща по Проект „Сътрудничество за усъвършенстване на управленските практики, свързани с въздействието на земеползването върху водния режим в басейна на река Дунав”

Екипът за управление от ИАГ на проект CAMARO-D „Сътрудничество за усъвършенстване на управленските практики, свързани с въздействието на земеползването върху водния режим в басейна на река Дунав” взе участие в работна среща с участието на всички проектни партньори в периода 28.02 – 01.03 2018 г. в гр. Прага.

По време на срещата се проведе Надзорен съвет /SM2/ за финансовото и техническо изпълнение на проекта, както и за изпълнението на комуникационния план по проекта. Във връзка с изпълнението на Работен пакет 3: „Изследователски Дунав“ бе направен преглед на постигнатите резултати и бяха представени най-добрите практики за управление на поройни водосбори. Чешките партньори представиха приключените отчети за направения анализ на празнотите /”Gap analysis”/ и анализа на законодателството в отделните сектори. 

В изпълнение на Работен пакет 4: „Проучване на водосбори в Дунавския район“ беше проведена и втората тематична работна среща по проекта /ТМ2/. Бяха представени постигнатите до момента резултати от изпълнението на пилотните дейности в избраните водосбори във всички държави, партньори по проекта. От страна на ИАГ, която е лидер на Клъстер 2 „Земеползване и растително покритие покрай поройни водосбори, малки реки и техните водосбори – ерозия, наводнения, уплътняване на почвата, повърхностен воден отток, инвазивни видове и замърсяване на водите“  беше направена обобщена презентация за дейностите в пилотните водосбори и за сравнение на рисковете и проблеми в страните-участнички в клъстер 2.  

Партньорите от институт „Ярослав Черни“, Република Сърбия, които са лидери на Работен пакет 5 „Визия за Дунав“ представиха „пътна карта“ за изпълнение на предвидените дейности – изготвяне на наръчник за практици за устойчиво планиране на земеползването. 

Изпълнителна агенция по горите, която е лидер на Работен пакет 6 „Дунав в прогрес“ направи презентация за предвидените дейности по изготвянето на Транснационална стратегия  за създаване на "План за развитие на земеползването" в басейна на река Дунав. Предвижда се след изготвянето на този документ, партньорите да подпишат Меморандум за сътрудничество и след края на проекта.