НачалоНовини 2018/01Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

16.01.2018 - Устойчиво управление на горските територии и ползване в условията на климатични промени се цели с трансграничния проект, изпълняван от РДГ – Бургас и ДУГ - Демиркьой

Регионална дирекция по горите, гр. Бургас, съвместно с Дирекция по управление на горите в Демиркьой участват в трансграничния проект „Защита на устойчиви горски екосистеми в Странджа/Йълдъз планина в условията на климатични промени – FORECAST“. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ.

Основната му цел е подобряване на защитата на горските екосистеми в условията на климатични промени чрез създаване на база данни за промените в климата. Изпълнението на проекта ще допринесе за определяне на влиянието на природните бедствия върху горските екосистеми на Странджа/Йълдъз планина и прогнозиране на бъдещи щети, резултат от климатичните промени. 

От стартирането на проекта през м. август 2017 г. са проведени работни срещи и теренни посещения с представители и експерти от Републики България и Турция.

В рамките на проекта са закупени общо четири мобилни метеорологични станции (три за българската страна и една за турската страна), които измерват компонентите на климата в различните горски месторастения в Странджа. След анализ на данните ще се търсят решения за създаване на горски екосистеми, устойчиви на новите изменения на климата.

Трансграничният проект допринася за обучението на специалисти за обработването и създаването на база данни от метеорологични станции, необходими за дългосрочно проучване на горските екосистеми в Странджа/Йълдъз планина. Това ще доведе до устойчиво управление на горските територии и използването на горските ресурси в условията на климатични промени.

Това е поредния съвместен проек на Регионална дирекция по горите – Бургас и колегите им от Република Турция. Успешната реализация на „Странджа/Йълдъз е планината без пожари” с Горско стопанство – Къркларели, изградените добри взаимоотнощения и ползотворното партньорство в интерес на опазване на граничните горските територии са предпоставка за развитието и в бъдеще на съвместната дейност на двете страни и поддържане на добри взаимоотношения между горските им структури и ведомства.