НачалоНовини 2017/11Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

03.11.2017 - ВИТОША-ДОСТЪПНА ЗА ВСИЧКИ

Дирекцията на природен парк „Витоша“ към Изпълнителна агенция по горите при МЗХГ разработи проекта „Витоша – достъпна за всички“. Проектът е част от дарителска кампания, стартирала на 1-ви ноември под мотото „Избери, за да помогнеш!“ с цел подобряване на качеството на живот, физическата и психическа дееспособност и социална интеграция на хората с увреждания. В рамките на кампанията ще се изгради спортна алея за хора в неравностойно положение в местността Игликина поляна на Витоша. 

По проекта на природен парк „Витоша“ се предвижда монтаж на специализирани уреди за двигателна активност за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат в едно от най-прекрасните места на Витоша със спиращи дъха панорамни гледки – Игликина поляна. Ще има люлки, музикална стена, уред за висене, фитнес уред, колело за раздвижване, лост за набиране, въртележка, рампа за наблюдение и информационен пункт. Предвидени са и специални маси с пейки, съобразени с изискванията за ползване от хора в инвалидни колички, за да се избегне изолацията им от другите туристи. 

 

Природен парк „Витоша” е най-посещаваната защитена територия в България с над 3 милиона  посетители годишно. Част от тях са хора с увреждания, а други биха искали да излизат сред природата, но има много бариери пред тях. Тази не малка група хора има голяма нужда от досег с природата, който би оказвал благоприятен лечебен и възстановителен ефект. За да се осъществи това, е необходимо да се осигури достъп до места за практикуване на подходящо адаптирани физически упражнения, като в същото време хората с ограничени двигателни възможности да не са изолирани от обществото. 

 

Премахването на бариерите пред хората с увреждания е в нашите възможности! 

Ние сме моралното задължени да отстраним препятствията пред тях, да инвестираме средства и опит за създаване на достъпна среда и изява на потенциала им.

Можем да го направим заедно! 

 

Бихте могли да направите дарения по проекта чрез SMS:

с текст DMS VITOSHA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.

За абонати по договор с Telenor, Vivacom и Mtel цената на 1 sms е 1 лв.

За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

Банкова информация за дарения:

Получател/Титуляр: ДИРЕКЦИЯ НА ПРИРОДЕН ПАРК ВИТОША

IBAN:BG89TTBB94003121040423

BIC:TTBBBGSF

При банка: Сосиете Женерал Експрес банк

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Да премахнем бариерите и да отворим вратата към общество с равни възможности за всички!