НачалоНовини 2021/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.04.2021 - ГОРСКИТЕ ПЛОДОВЕ

Кой не обича да си похапва плодове? Всички обичаме, нали? Какво по-хубаво от това да отидеш при баба и дядо на село, да се покатериш на черешата и да си хапваш сладко, сладко! Е, и животните в гората също обичат, затова днес ще си говорим за 

ГОРСКИТЕ ПЛОДОВЕ.

Едни от любимите плодове на горските обитатели са черешите. Обикновената (дива) череша в България се среща разпръснато като единично дърво в смесените широколистни и широколистно-иглолистните гори докъм 1000-1200 м н.в. Издържа на студ, но обича светлината и топлината. Достига до 30 м височина и около 60 см диаметър на стъблото. Цъфти красиво с едри бели цветове през април-май едновременно с появата на младите листенца. 

Плодовете узряват през юни-юли и са тъмночервени, сочни, сладки или леко горчиви.

Знаете ли, че лисиците също обичат да си хапват череши?

Боровинки – В България са разпространени 4 вида боровинки, от които най-често срещаните и използвани са Черната и Червената боровинка, една от любимите храни на мечката.

Черната боровинка е дребно листопадно храстче с височина между 10-40 см, (листата падат през есента, а през пролетта порастват нови). Среща се в иглолистни и по-рядко в широколистни гори между 900 и 2000 м н.в. Листата са меки, светло зелени, ситно назъбени по краищата. Плодовете са дребни синкаво черни, сладки.

Червената боровинка е дребно вечнозелено храстче, високо до 30 см (листата не падат, а остават зелени през зимата). Среща се в иглолистните гори от 700 до 2000 м надморска височина. Листата са твърди, тъмно зелени и лъскави отгоре, а отдолу с червеникави точици. Плодовете са  червени, твърди, кисело-сладки.

Предпочитана храна за различни видове горски гризачи, птици и насекоми са орехите и лешниците. Вкусна и питателна храна както за хората, така и за катеричките.

В България ОРЕХЪТ е широко разпространен като културно и подивяло дърво из цялата страна докъм 1300 м н.в. Орехите съдържат редица ценни хранителни вещества, като белтъчини, мазнини, минерални соли и витамини от групата В и С.

Храстът, на който растат лешниците, се нарича ЛЕСКА. Всъщност тя може да стане и малко дърво с височина до 9 м, но това се случва по-рядко. Среща се почти от морското равнище до 1800 м н.в. Лешниците също са много витаминозни и вкусни.

Ето, че вече знаете кои са най-често срещаните горскоплодни дървесни и храстови видове в горите. При провеждане на сечите лесовъдите ги запазват, защото са от голямо значение за поддържане на биоразнообразието в горските екосистеми, осигурявайки храна на множество горски обитатели. Катериците, например, разнасят орехите и лешниците из гората и по този начин ги посяват на различни места. Понякога леската пречи за нормалното развитие на младите дръвчета на черния бор и трябва да бъде отстранявана, за да може те да укрепнат и да станат силни.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност