НачалоНовини 2019/12Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.12.2019 - Инж. Румяна Цвяткова, директор на ДПП „Странджа”: Работата с деца дава дългосрочни и сигурни резултати

Само през последните два месеца над 300 деца на възраст от 5 до 12 години се докоснаха по най-различни и интересни начини до магията Странджа. Най-малките деца от ДГ "Юрий Гагарин" - Малко Търново играха различни забавни игри, чиято цел беше създаването на екологично образование и екологична култура от най-ранна възраст. Децата събираха разделно отпадъци, създаваха и придвижваха червейчета, научиха разликата между насекомо, влечуго, риба, птица, животно и цветя.

Забавна, интересна и полезна беше срещата на екип на ДПП „Странджа”,  Читалище „Св.Св. Кирил и Методий 1985“-Бургас и четвъртокласниците от иновативните паралелки на СУ „Петко Росен“ – Бургас. Всички заедно отбелязахме Нощта на прилепите. Информацията за тях беше поднесена по иновативен, нестардантен начин от директора на ПП „Странджа” инж. Румяна Цвяткова. Последваха забавни игри на открито, които пресъздаваха части от живота на тези тайнствени и непознати бозайници.

И с второкласниците СУ „Васил Левски” – Малко Търново беше много забавно и полезно. Малчуганите разбраха разликата между широколистно и иглолистно дърво. Запознаха се с това как изглеждат листата, плодовете и семената на най-често срещаните на парковата територия дървесни видове. След това децата с помощта на техните учители и служителите на парковата дирекция изработиха от живи листа фигури на животни, пеперуди и риби.

Ученици от трети клас на бургаското училище "Св.Климент Охридски" посетиха преди по-малко от месец  ПП "Странджа". В голямата зала на парковата дирекция децата бяха радушно посрещнати от наш екип. Пред подрастващите, учителите и придружаващите родители директорът на ДПП "Странджа" изнесе по интересен и нестандартен начин презентация, която даде на гостите информация за прилепите - тези загадъчни и малко познати бозайници, чиято слава не е много положителна.

И децата от Тренелариум Kids потънаха в дебрите на ПП "Странджа". Експертът на парковата дирекция инж. Иван Камбуров показа на малките природолюбители и на възрастните в групата м. "Сливката" в близост до резерват "Силкосия", преведе ги през най-стария в страна резерват „Силкосия“, който естествено преминаха по маркираната пътека. Гостите на Природния парк проходиха с огромен интерес интерпретативния маршрут „В царството на зелениката“ и разгледаха стари къщи в с.Кондолово.

За екипа на ДПП „Странджа” най-вълнуващо беше посещението на деца със специални потребности, които бяха посрещнати в посетителския център „Бялата къща“ на ДПП „Странджа“ в гр. Малко Търново. Те са от Център за настаняване от семеен тип, който е базиран в с.Атия, община Созопол. Младежите са на възраст от 7 до над 18 години. За тях бяха подготвени много интересни и забавни изненади – рисуване на природни картини, разглеждане на насекоми под лупа в специални контейнери, каране на природен велоергометър. Малките природолюбители видяха на живо полезните за медицината и кухнята растения, които се срещат в Парк „Странджа“.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност